субота, 4. новембар 2017.

Heljda oljuštena 500g (organski proizvod)
Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona je jedna od najstarijih žitarica. Lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća, mahunarki...
Svojstva:
Ako je tostirana, heljda se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica. Tostirana haljda je tamna, crvenkasto-smeđe boje. Prirodna, netostirana heljda je skoro bele boje. Mlado zrnevlje heljde može se ostaviti i da klija (jaka, teško svarljiva crna ljuska tada spada) i ono je izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima.
Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova.
Vrlo efikasna za lečenje dijareje i hronične dizenterije. Rutin, bioflavonoid koji nalazimo u heljdi ojačava kapilare i krvne sudove, sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju u rukama i nogama. Rutin je lekovit i nakon izloženosti X zračenju ili drugim formama radijacije.
Heljda se koristi spolja, za kožu koja je u nekoj vrsti zapaljenja ili u slučaju opekotina. Napraviti oblogu od tostiranog brašna heljde pomešanog sa sirćetom.
Napomena:
Heljda nije preporučljiva za one koji pokazuju znake toplote, a to su: povišena temperatura, crveno lice, tamno crveni jezik, visoki pritisak, ili one koji imaju poremećaj elementa vetra, a to su dezorijentacija, nervoza, vrtoglavica, grčevi i emocionalna nestabilnost.
Način pripreme:
Recepti od heljde
Ukoliko želite da klijate heljdu potopite je na na 20 minuta ili na 4 sata (mi smo isprobali i oba načina su dobra). Zatim semenke stavite da klijaju i prskajte ih dva puta dnevno, dva dana. Više podataka o klijanju pročitajte ovde.
Za one koji žele da znaju više:
Insekti ne napadaju heljdu kao ni žen-šen.
Heljda će uvenuti kada se tretira hemikalijama.

0 коментара:

Постави коментар